Onze visie op Onderzoekend leren

Op De Baanbreker leren we onze leerlingen hoe ze vanuit hun eigen verwondering en nieuwsgierigheid richting kunnen geven aan hun ontwikkeling. Van jongs af aan verkennen de kinderen de wereld om hen heen vanuit verwondering. Hoe mooi is het om die visie aan te blijven wakkeren? Door veel samen te werken met klasgenoten en de wereld daar omheen leren ze hun eigen identiteit kennen. Om zo uiteindelijk tot bloei te kunnen komen:  

"Op De Baanbreker gaan we samen ontdekken wie je bent, ook jij hebt je eigen talent!''  

We werken vanuit verschillende thema's, Binnen de thema's mogen onze leerlingen leervragen stellen en vanuit hun eigen talenten en interesses onderzoekend en ontwerpend leren. Dit begint met het ontdekken wie ze zijn, het ontdekken van de wereld waarin ze leven en erachter komen met wie ze op de wereld leven. Op die manier leren zo ook verbanden leggen: alles heeft te maken met al het andere! 

Samen met de leerlingen gaan we ontdekken wat ze écht interessant vinden, waarin we hun vragen centraal stellen, zonder dat we hier meteen een antwoord op hebben. En dat maakt het juist zo spannend. We doen alles vanuit nieuwsgierigheid en verwondering. Vervolgens gaan we deze vragen (her)formuleren, zodat ze aansluiten bij het onderzoekende en ontwerpend leren. Bij onderzoekend leren ligt de nadruk juist op de laatste stappen: 4,5 en 6, het hogere orde denken. Waarbij de focus voornamelijk ligt op het leren analyseren, evalueren en creëren van nieuwe ideeën. 

Voorbeelden van onderzoeksvragen zijn: 

  • Hoe zou de wereld en de mens er over 500 jaar uitzien? Wat zou je graag willen dat er gebeurt? 
  • De Egyptenaren bouwden piramides omdat ze geloofden in een leven na de dood. Waar geloof jij in? 
  • Hoe ziet jouw ideale stad eruit? Hoe leven de mensen daar met elkaar? Weke dieren wonen er? Wat is er te zien aan natuur? Welke technieken kun je er zien en wat is hét vervoersmiddel van de toekomst? 

In onderstaand filmpje wordt kort uitgelegd hoe dit er in de praktijk uitziet. Mocht je er meer over willen weten dan kan je ook een kijkje nemen op de website: www.davincivoorthuis.nl.

Leren met Da Vinci